Glosar

a

a se adapta

Definitie: A se transforma pentru a face fata anumitor conditii sau circumstante Context: Speciile de animale supravietuiesc pentru ca se pot adapta la un mediu aflat in schimbare.

b

biped

Definitie: Care merge aproape exclusiv pe doua picioare Context: Studiind osatura bazinului, oamenii de stiinta au concluzionat ca mulţi dinozauri erau bipezi.

c

continente

Definitie: Intinderi de uscat de mari dimensiuni; includ Africa, Antarctica, Asia, Australia, Europa, America de Nord si America de Sud Context: Pe vremea dinozaurilor, toate continentele erau unite, formand un supercontinent gigantic.

e

endoterm

Definitie: Termen stiintific pentru animalele cu sange cald, al caror corp poate genera caldura pentru a-si regla temepratura Context: Pasarile si mamiferele sunt vietuitoare endoterme.

exoterm

Definitie: Termen stiintific pentru animalele cu sange rece, care se bazeaza exclusiv pe mediu pentru a-si regla temperatura corpului Context: Reptilele sunt vietuitoare exoterme.

extinctie

Definitie: Disparitia, moartea completa a unei specii Context: Ursul panda urias face parte dintre speciile aflate in pragul extinctiei.

f

fosila

Definitie:  Rest al unui animal sau al unei plante dintr-o epoca geologica anterioara, pastrat in roca sau intr-un strat geologic, adesea sub forma de imagine imprimata sau pietrificata. Context: Carbunii contin adesea fosile vegetale.

h

habitat

Definitie: Locul in care traieste un animal sau o planta in mod natural Context: Habitatul natural al unui animal este suprafata in care poate gasi suficienta apa si hrana pentru supravietuire.

homeoterm

Definitie: Cu capacitatea de a mentine o temperatura interna constanta a corpului Context: Un animal homeoterm poate trai in climate reci, pastrandu-si in acelasi timp o temperatura a corpului constanta.

i

ipoteza

Definitie: Presupunere facuta pe baza unor elemente cunoscute, a informatiilor existente sau a experimentelor Context: Dupa ce dezvolta o ipoteza, oamenii de stiinta concep experimente prin care aceasta sa fie testata.

m

mezozoic

Definitie: Era geologica ce include triasicul, jurasicul si cretacicul. Context: Era mezozoica e cunoscuta ca Epoca Dinozaurilor, pentru ca in aceasta perioada dinozaurii stapaneau Pamantul.

o

ornithischieni

Definitie: Clasa de dinozauri cu oase ale bazinului asemanatoare celor ale pasarilor moderne Context: Ornithischienii includ speciile stegosaurus, ankylosaurus si ceratopsia.

p

paleontolog

Definitie: Om de stiinta care cauta, colectioneaza si examineaza fosilele plantelor si animalelor din epocile preistorice Context: Palentologii interpreteaza oasele si dintii fosilelor asa cum altii interpreteaza informatiile din carti.

pangaea

Definitie: Un supercontinent care a existat in era mezozoica, şi care includea majoritatea continentelor actuale. Context: Cercetatorul german Alfred Wegener a inventat denumirea Pangaea, care inseamna “tot pamantul”.

pradator

Definitie: Un animal care vaneaza alte animale pentru a le manca Context: Ghearele puternice, ciocul ascutit si vederea excelenta fac uliii niste pradatori de temut.

poikiloterm

Definitie: Cu o temperatura interna a corpului care se schimba in functie de conditiile de mediu Context: Temperatura corpului unui animal poikiloterm depinde de mediu.

s

saurischieni

Definitie: Clasa de dinozauri cu oase ale bazinului asemanatoare celor ale soparlelor moderne Context: Atat carnivorii precum Tyrannosaurus rex, cat si ierbivorii precum Apatosaurus apartineau clasei saurischienilor.

specie

Definitie: Categorie sau tip de animal sau planta care, prin reproducere, creeaza acelasi tip de animal sau planta Context: Oamenii de stiinta au identificat aproximativ 500 de specii de dinozauri.

t

tectonica placilor

Definitie:O teorie care explica miscarea continentelor si schimbarile in scoarta Pamantului provocate de fortele interne ale planetei. Context: Tectonica placilor este cauza existentei muntilor si a cutremurelor.