Giganotosaurus carolinii

Giganotosaurus carolinii

Semnificatia numelui:“şopîrlă gigantică din sud”
Perioada:Cretacic (138 - 65 milioane î.e.n.)
Dimensiuni:13.5 - 14.3 metri lungime; 165 cm lungimea capului
Greutate:7- 8 tone
Teritoriu:Argentina

Cel mai mare dinozaur carnivor a fost descoperit în 1993 de către Rubin Carolini. Din scheletul său a fost recuperat 70%. Aproape de Giganotosaurus au fost găsite fosilele unor dinozauri vegetarieni lungi de 22 de metri, probabil victimele sale.

Ştim despre giganotosaurus că era biped. Oamenii de știință nu au căzut de acord, totuși, în privința vitezei acestui theropod masiv și cu brațe scurte (asemănător cu T. rex, Giganotosaurus,  Albertosaurus şi Allosaurus): dacă ar fi căzut, membrele superioare extrem de scurte nu ar fi putut atenua şocul, şi animalele ar fi suferit răni majore. Această dezbatere sugerează că gigantosaurii ar fi putut fi lenţi şi stângaci.

Giganotosaurus a devenit cel mai mare dinozaur carnivor cunoscut, detronându-l pe Tyrannosaurus (care avea 10 - 14 metri şi cîntărea doar 6 - 7 tone). Dar el ar putea fi detronat la rândul său: noi săpături care vizează fosilele de Carcharodontosaurus indică faptul că aceştia sunt pe locul doi ca dimensiuni între carnivori. Se pare că un alt carnivor uriaş, Spinosaurus, care a trăit în zonele mlăştinoase din Africa de Nord, măsura 15 metri şi cîntărea 7 tone.

Descarca si coloreaza